Afspraak maken?

Trainen op hartslag

Is trainen op een hoge hartslag goed voor het lichaam?

Een bekende uitspraak is:

‘Hoe hoger de hartslag hoe beter ik train.’

Er wordt vaak gedacht wanneer men een hoge hartslag heeft, er automatisch goed wordt getraind. Deze uitspraak is niet juist!

De belangrijke punten die op deze regel van invloed zijn, zijn de volgende:

  • Doelstelling van de training.
  • Overbelasting op het lichaam.

 

De Doelstelling van de training

Het is van belang om te weten met wat voor een doelstelling je gaat trainen. Een hoge hartslag hoeft niet te betekenen dat er na de juiste doelstelling toegewerkt wordt. Het is juist belangrijk om binnen de juiste intensiteit te trainen. Wil je bijvoorbeeld je gezondheid verbeteren, dan kan je het beste trainen op een hartslag tussen de 70-80 %. Binnen deze trainingszone geldt een hersteltijd van 24 uur en kan er dagelijks getraind worden zonder de hersteltijd te overschreden. Tevens is hierbij de frequentie van het aantal trainingen belangrijk. Ga je op een zware intensiteit trainen, dan kan er minder frequent getraind worden aangezien het lichaam de nodige tijd nodig heeft om te herstellen.

Overbelasting op het lichaam

Voor iedere trainingsintensiteit bestaat een aanbevolen hersteltijd, enkele voorbeelden zijn;

  • Bewegen op 60-70% van de maximale hartslag heeft een hersteltijd van +/- 24 uur.
  • Bewegen op 70-90% van de maximale hartslag heeft een hersteltijd van +/- 24-48 uur.
  • Bewegen op 85-95% van de maximale hartslag heeft een hersteltijd van +/- 48-72 uur.

Uit voorgaande gegevens is op te maken dat naarmate je op een hogere hartslag traint, het lichaam een langere hersteltijd nodig heeft. Dagelijkse activiteiten kunnen van invloed zijn op het herstelvermogen. Indien het lichaam voortdurend belast wordt door zware dagelijkse activiteiten, kan het lichaam niet voldoende herstellen en zal het meer hersteltijd in beslag nemen. Het is belangrijk dat je je aan de aanbevolen hoeveelheid hersteltijd houdt. Worden de trainingen te snel na elkaar uitgevoerd, dan kan er een overtraining plaats vinden. Voordat het lichaam volledig hersteld is, krijgt het weer een nieuwe trainingsprikkel toegediend. Hierdoor zal het niveau juist omlaag gaan en zal de hartslag tijdens de training hoger zijn.

Conclusie

Ten eerste is het belangrijk te kijken naar de doelstelling en tweede dient men overbelasting te voorkomen. Uit deze gegevens komt naar voren dat een hoge hartslag NIET betekent dat er goed getraind wordt.