Afspraak maken?

Geeft jouw BMI een realistisch beeld over jouw gewicht?

Geeft je BMI een realistisch beeld?

Een bekende uitspraak is:
‘Mijn BMI is te hoog, dus ik heb overgewicht.’

Dit is géén correcte stelling, aangezien de verschillen in lichaamsbouw niet mee worden genomen in de berekening. Er kan namelijk veel verschil zitten in de verhouding tussen lichaamsvocht, spier-, bot- en vet massa. Hierdoor is de BMI geen betrouwbare meting.

Door middel van de volgende punten kan er bekeken worden of je een verhoogd risico op gezondheidsproblemen hebt.

  • BMI.
  • Buikomtrek.
  • Vetpercentage

BMI

De Body Mass Index (BMI) is de verhouding tussen lengte en gewicht. De BMI geeft een indicatie of je ondergewicht, een normaal gewicht of overgewicht hebt. Deze BMI is te berekenen aan de hand van de formule:

BMI= Lichaamsgewicht (Kilogram)/ Lichaamslengte² (in meter).

De uitkomst van deze formule geeft de BMI. Deze kunnen in onderstaande tabel geïnterpreteerd worden om te kijken wat voor advies er voor opgesteld is.

BMI score Advies
BMI minder dan 18 Ondergewicht
BMI 18 tot 25 Normaal gewicht
BMI 25 tot 27 licht overgewicht
BMI 27 tot 30 Matig overgewicht
BMI 30 tot 40 Ernstig overgewicht (obesitas)
BMI meer dan 40 Zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas)

Bereken je Body Mass Index (BMI): BMi Calculator

Bron:Voedingscentrum

 

Buikomtrek

Om een realistisch beeld te creëren kan de buikomtrek gemeten worden. Dit is gemakkelijk te meten, neem een meetlint en meet het smalste deel van je middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Zorg ervoor dat de buikomtrek wordt gemeten wanneer je volledig bent uitgeademd. Deze gegevens kunnen geïnterpreteerd worden in onderstaande tabel.

Laag risico Verhoogd risico Sterk verhoogd risico
Mannen <94 cm 94 tot 100 cm > 100 cm
Vrouwen <80 cm 80 tot 89 cm > 90 cm

Naarmate je groter bent, zijn over het algemeen je heupen ook breder. Daardoor is je buikomtrek uiteindelijk ook groter. Om de buikomtrek nog betrouwbaarder te maken, wordt de lengte ook meegenomen in de berekening. Dit kan berekend worden doormiddel van de formule: buikomtrek/lichaamslengte. Zorg dat beide gegevens in meters of in centimeters wordt uitgerekend.

Laag risico Verhoogd risico Sterk verhoogd risico
Mannen <0,52 0,56 – 0,52 >0,56
Vrouwen <0,48 0,52 – 0,48 >0,52

Vetpercentage

Het bepalen van het vetpercentage is een belangrijk middel om de verhouding te bepalen tussen het gewicht van de vetmassa en de rest van het lichaam. Tevens wordt er rekening gehouden met de leeftijd en het geslacht. Voor mannen is een vetpercentage tussen de 15-en 20% een normaal percentage en bij de vrouwen ligt dit tussen de 25-30%. De meest voorkomende methode om het vetpercentage te meten zijn de huidplooitmeting en een hiervoor geschikte weegschaal. De huidplooi wordt gemeten aan de hand van een huidplooitang en de weegschaal bepaald doormiddel van kleine elektrodes de elektrische weerstand van het lichaam. Uit deze metingen volgt het vetpercentage.

Conclusie

Naast het lichaamsgewicht is ook het vetpercentage en de middelomtrek belangrijk om te bepalen of een persoon een ‘gezond’ of een ‘ongezond’ lichaamsgewicht heeft. Je zult deze drie parameters moeten koppelen om te bepalen je zou moet afvallen of aankomen of op hetzelfde gewicht zou moeten blijven.

Heb jij wel eens je ideale gewicht berekend, zo ja hoe heb jij dit gedaan? Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie!

Met sportieve groet