Afspraak maken?

Ben jij een hardloper of een fietser?

Waarom kan een hardloper niet goed fietsen en een fietser niet goed hardlopen? Waarom heb ik zo snel verzuurde beenspieren tijdens het fietsen, terwijl ik toch sterke beenspieren heb?

Het antwoord op deze vragen heeft te maken met de ontwikkeling van de spieren en de dominante spiergroepen tijdens de beweging.

Om een goed beeld krijgen van de lichamelijke ontwikkeling die bij deze vraag hoort, wordt onderstaand de twee belangrijkste redenen uitgelegd.

2 belangrijkste redenen

De twee belangrijkste redenen waarom de ene sporter veel beter is in hardlopen terwijl de andere sporter veel beter kan fietsen:

  • Kracht-lengte relatie van de spier
  • Dominante spiergroepen in de beenspieren

Kracht-lengte relatie van de spier

De kracht lengte relatie van een spier houdt in dat elke spier bij een bepaalde lengte een bepaalde kracht kan leveren. In 1 bepaalde lengte kan de spier maximale kracht leveren. Elke spier heeft hierin een andere ‘relatie’. Hieronder wordt de kracht-lengte relatie van de bovenbeenspier (m. Quadriceps) weergegeven. Verlengt of verkort de spier vanuit de ideale lengte dan kan de spier veel minder kracht leveren. Dus is de spier veel minder effectief.

Elke spier heeft een bepaalde kracht – lengte relatie. De bovenbeenspier heeft een andere kracht-lengte relatie dan bijvoorbeeld de biceps of de buikspieren.

 

Verschil hardlopen vs. fietsen

Het verschil bij hardlopen en fietsen is dat dezelfde spieren in een andere lengte kracht moeten leveren. De m. rectus femoris (een bovenbeenspier) moet bij het hardlopen in een langere lengte kracht leveren. Bij het fietsen moet diezelfde spier in een kortere lengte kracht leveren.

In de eerste grafiek zie je dat de optimale kracht bij lengte y geleverd kan worden. De lengte y is ook de lengte die tijdens het hardlopen de meeste kracht moet leveren. Dit is dus een ideale spierontwikkeling om hard te lopen. Niet bij het fietsen, want bij lengte x (de ideale lengte om de fietsen) kan de spier veel minder kracht leveren. (precies het tegenovergestelde geldt voor de tweede grafiek)

Elke persoon heeft een spierontwikkeling die richting grafiek 1 gaat of richting grafiek 2 gaat. Dit bepaalt ook of je meer een fietser of een hardloper bent.

Niet elke sporter kan op dezelfde lengte van de spier ook de maximale kracht leveren. De ene sporter kan maximale kracht leveren op de lengte die bij het hardlopen goed is, terwijl de andere sporter de maximale kracht kan leveren op de lengte die goed voor het fietsen.

 

Dominante spiergroepen in de beenspieren

De tweede redenen om te bepalen of je een fietser of een hardloper bent, is welke spieren de meeste kracht leveren tijdens het lopen of fietsen. Vaak wordt gezegd dat je bij hardlopen andere spieren gebruikt dan bij fietsen. Dit is niet correct, het is zo dat bijna dezelfde spieren worden gebruikt. Echter bij fietsen wordt een bepaalde spiergroep veel meer aangesproken om kracht te leveren dan de anderen.

Verschil hardlopen en fietsen

Bij hardlopen moeten voornamelijk de bi-articulaire spieren kracht leveren. Bij het fietsen moeten voornamelijk de mono-articulaire spieren de arbeid verrichten.
(Bi-articulaire spieren zijn spieren die 2 gewrichten aansturen. Mono-articulaire spieren zijn spieren die 1 gewricht aanstuurt)

Voorbeeld
Bi-articulaire bovenbeenspier: m. Rectus femoris
Mono-articulaire bovenbeenspier: m. Vastus medialis

De verhouding van de levering van arbeid door deze twee spieren bij het fietsen en hardlopen.

Bij het hardlopen moet de rectus femoris maar liefst 80% van de kracht leveren, terwijl bij het fietsen deze spier maar 20% van de kracht moet leveren.

Bij het fietsen zie je dat de vastus medialis veel meer van de kracht moet leveren.

Hardlopen

m. Rectus femoris (bi-art) +/- 80%
m. Vastus medialis (mono-art) +/- 20%

Fietsen
m. Rectus femoris (bi-art) +/- 20%
m. Vastus medialis (mono-art) +/- 80%

 

Bij het fietsen en hardlopen zijn ongeveer dezelfde spieren actief, alleen niet elke spiergroep moet dezelfde arbeid leveren bij hardlopen of fietsen. Of jij een fietser of een hardloper bent, wordt bepaald door de ontwikkeling van de spieren. Is jouw Vastus medialis sterker, dan ben je meer een fietser, is jouw rectus femoris beter ontwikkeld dan neig je meer naar een hardloper.